3 manieren om van een fiscaal voordeel te genieten

06 juni 2023

Traditioneel brengt de mei- & junimaand een belastingaangifte met zich mee. Hoewel het invullen waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid is, loont het toch de moeite om het aandachtig te doen. Er zijn immers een aantal fiscale voordelen die een positieve invloed hebben op de eindafrekening. Hier lees je welke! 

Er zijn tal van mogelijkheden om van een fiscaal voordeel te genieten. Misschien heb je een poetshulp met dienstencheques? Of steun je een goed doel? Het zijn uitgaves die je een belastingvoordeel kunnen opleveren. Maar ook wie spaart of goed verzekerd is, kan rekenen op een interessant voordeel. We zetten graag drie mogelijkheden voor je op een rij.

1. Pensioensparen

Pensioensparen is een populaire spaarformule. Je stort maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag en geniet later van een mooie extra bovenop je wettelijk pensioen. Maar wist je dat het je ook vandaag al een fiscaal voordeel kan opleveren? Je kunt kiezen uit twee formules:

  • Spaar standaardtot990 per jaar om van 30% (of € 297) belastingvoordeel te genieten.
  • Spaar je extra pensioenkapitaal bij elkaar? Tot € 1.270 geldt een belastingvoordeel van 25% of € 317,50 jaarlijks.
    Tip: verkies je deze optie, spaar dan minstens € 1.188. Anders geniet je minder belastingvoordeel dan bij de standaardformule.

2. Langetermijnsparen

Via langetermijnsparen leg je een spaarpot aan die een jaarlijkse belastingvermindering tot 30% toelaat. Het bedrag dat je jaarlijks fiscaal inbrengt, kan maximaal € 2.350 zijn en is afhankelijk van je netto beroepsinkomen.

Wist je dat wie een woning bouwt of koopt, het reeds gespaarde bedrag kan omzetten in een schuldsaldoverzekering? Langetermijnsparen is dus interessant in elke levensfase!

Op zoek naar jouw ideale spaarformule? Zowel pensioensparen als langetermijnsparen kan via Tak 21 of Tak 23. In deze blog lees je meer over het rendement en de mogelijkheden van elke tak.

3. Uitgebreidere rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering staat je juridisch bij in een breed aantal risico’s. Denk bv. aan gebreken in je pasgekochte woning, een vlucht die meer dan 24 uur wordt uitgesteld, problemen met een schenking, …

Sinds 2019 is er de wet rechtsbijstandsverzekering om juridisch advies toegankelijk(er) te maken. Deze is speciaal ontwikkeld in het kader van de wetgeving en is een completer pakket aan mogelijke tussenkomsten. Daarom koppelde de overheid er een fiscaal voordeel aan vast. Je kunt het premiebedrag tot maximaal € 310 fiscaal inbrengen, goed voor een belastingvermindering tot € 124.

Persoonlijke situatie bepaalt fiscaal voordeel

Fiscale voordelen zijn uiteraard heel interessant. Hou er wel rekening mee dat het jouw financiële situatie is die bepaalt of je het bedrag integraal op je rekening krijgt. Het voordeel wordt immers afgetrokken van de verschuldigde belastingen.

Fiscaliteit optimaliseren én spaargeld laten groeien?

Wil je klein starten of je fiscale voordelen meteen maximaal optimaliseren? Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak. We maken graag tijd vrij om je te adviseren en te begeleiden volgens je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Deze verzekeringsmakelaar is gebonden aan de AssurMiFID gedragsregels

FSMA: verzekeringsmakelaar 011260 A
RPR 0425.730.228
webdesign by: Urga Creatieve Communicatie
© 2023