Behoud je levensstandaard, ook na je pensioen

28 juni 2022

Reizen, tijd maken voor hobby’s, genieten van de vrijheid, … 80% van de Belgen gaat voor 100% genieten na het pensioen. Jij ook? Dan is het een goed idee om je financiële situatie nu al onder de loep te nemen. Door te kiezen voor pensioen- of langetermijnsparen kan je later zorgeloos genieten, maar ook vandaag doe je er al een fiscaal voordeel mee!

 

De verschillende spaarmethodes laten toe om jaarlijks een mooi bedrag opzij te zetten. Zo creëer je gemoedsrust en zekerheid voor later. Want hoewel je inkomen zakt na je pensioen, hoeft je levenskwaliteit dat niet te doen. Eindelijk die verre reis maken of starten met een nieuwe hobby, je spaarplan maakt het mee mogelijk.

Ook nu profiteer je trouwens al van een mooi voordeel. Zowel pensioensparen als langetermijnsparen zorgen jaarlijks voor een fiscaal voordeel van 30% (+gemeentebelasting) op je belastingaangifte. We overlopen graag even de verschillende spaarmogelijkheden.

 

Sparen via Tak 21

Een tak 21-spaarverzekering biedt kapitaalbescherming en een vooraf bepaald vast rendement. Met andere woorden: deze spaarformule geeft je zekerheid waardoor je zonder risico een kapitaal opbouwt. In sommige gevallen wordt het vast rendement zelfs nog aangevuld. Dat wordt mogelijk als de verzekeringsmaatschappij je storting met winst kan herbeleggen en hun financiële situatie het toelaat. J

Sparen via Tak 23

Een tak 23-beleggingsverzekering geeft minder zekerheid, maar mogelijks een hoger rendement. Je belegt immers in één of meerdere fondsen, wat een zeker risico met zich meebrengt. Je kunt opteren voor een defensieve of dynamische aanpak. De laatste variant impliceert het grootste risico, maar tegelijk creëert het een hoger potentieel rendement.

Pensioensparen

Zoals de naam doet vermoeden, spaar je via dit plan speciaal voor je pensioen. Je kunt elke maand een vast bedrag opzijzetten dat na je pensioen vrijkomt. Bij pensioensparen kan je jaarlijks tot 990 euro inbrengen in de belastingaangifte. Dit bedrag kan eventueel worden verhoogd tot 1.270 euro indien dit fiscaal interessant is.

 

Langetermijnsparen

Dit vorm laat toe om meer te sparen voor je pensioen en tot 2.350 euro per jaar in je belastingaangifte in te brengen. Hoe bepaal je welk bedrag je maximaal kan storten? Dit wordt berekend op basis van je inkomen.

 

Tip: Het kan ook interessant zijn om Tak 21 en Tak 23 te combineren voor een geoptimaliseerde spaarformule, op maat van jouw gewenste levensstandaard!

 

Elke spaarformule heeft dus zijn eigen voordelen. Ga je voor zekerheid of neem je een berekend risico? Wil je klein starten of meteen een groot bedrag per maand opzijzetten? Contacteer ons gerust voor een afspraak! Wij adviseren je graag volgens jouw behoeften en voorkeuren.

Deze verzekeringsmakelaar is gebonden aan de AssurMiFID gedragsregels

FSMA: verzekeringsmakelaar 011260 A
RPR 0425.730.228
webdesign by: Urga Creatieve Communicatie
© 2023