Diefstalverzekering: verzeker je woning optimaal tegen diefstal

15 november 2022

De dagen zijn weer korter en donkerder. Ook het doven van de straatverlichting omwille van energiebesparing is in vele gemeentes al een feit. Het zijn helaas gunstige factoren voor inbrekers. Wil je jouw woning en kostbaarheden goed beschermen? Dan is een verzekering tegen diefstal en inbraakschade aangewezen. Enkele aandachtspunten …

 

Inbraken zijn helaas dagelijkse kost. Elke dag krijgen meer dan 200 Belgische woningen te maken met criminaliteit onder de vorm van diefstal na inbraak. Volgens criminaliteitsstatistieken van de Federale Politie blijkt dat er in België jaarlijks gemiddeld zo’n 75.000 voorvallen zijn.

Deze misdaden worden gepleegd op allerlei manieren:

  • Inbraak of inklimming;
  • gebruik van valse, gestolen of verloren huissleutels;
  • binnendringen door zich voor te doen als iemand van bv. een nutsmaatschappij;
  • binnendringen met medeplichtigheid van een derde;
  • met geweld of bedreiging.

 

Uiteraard wil je wie en wat je lief is optimaal beschermen. Inbraakpreventie is daarom meer dan aangewezen, evenals een goede verzekering tegen diefstal en inbraakschade. Zo’n diefstalverzekering is eigenlijk een onderdeel van je brandverzekering en kan op maat van je noden en wensen worden uitgebreid.

Wat houdt een diefstalverzekering in?

Een diefstalverzekering komt tussen in de mogelijke financiëlegevolgen na een diefstal. De basiswaarborg van de verzekering vergoedt de toegebrachte schade en de waarde van de gestolen inboedel. Dat kan op 3 manieren: een limiet per voorwerp, een verzekerd kapitaal dat 25, 50 of 100% gelijk is aan het verzekerd kapitaal bij brand, of een forfaitair bedrag (€ 25.000).

Opgelet: een diefstalverzekering komt niet altijd tussen bij diefstal van huisdieren of demonteerbare onderdelen van je woning. Ook bij diefstal van motorrijtuigen of aanhangwagens uit een garage en voorwerpen buiten de woning is dat niet altijd het geval. Uiteraard kan je deze zaken wel extra verzekeren. 

Bescherm jezelf – ook op straat

In bepaalde diefstalverzekeringen zit ook diefstal op persoon omvat. Dit betekent dat je als slachtoffer van diefstal op verplaatsing (op straat, op vakantie …) mag rekenen op de tussenkomst van je verzekering. Die komt tussen indien het gaat om een diefstal met geweld of bedreiging én indien er onmiddellijk aangifte werd gedaan bij de politie.

Profijt door preventie

De premie van een diefstalverzekering wordt berekend volgens de situatie van de woning. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het om een vrijstaand of aangebouwd huis gaat. Je kan ook een aantal zaken doen om te genieten van een extra korting op de premie, denk maar aan veiligheidssloten of een alarminstallatie (erkend en/of in verbinding met een meldkamer) laten installeren.

Wat te doen bij inbraak?

  1. Geef een diefstal onmiddellijk aan de politie.
  2. Geef daarna het schadegeval aan bij je verzekeraar met het nummer van het proces-verbaal.
  3. Bankkaart of creditcard gestolen? Blokkeer ze onmiddellijk!
  4. Verzamel zoveel mogelijk bewijsstukken van wat de dieven buit hebben gemaakt. Hiervoor is het nuttig om facturen, bonnetjes, foto’s en garantiebewijzen van waardevolle zaken fysiek te bewaren (en niet alleen op je laptop).  

 

We hopen dat je gespaard mag blijven van dergelijke nare ervaringen bij je thuis. Wil je toch extra voorzorgen nemen tegen diefstal na inbraak? Samen bekijken we je brandverzekering en de aanvullende optie diefstal. Wij werken graag een verzekeringsvoorstel uit op maat. Contacteer ons voor meer informatie via info@johandesmet.be of 09/388 81 20.

Deze verzekeringsmakelaar is gebonden aan de AssurMiFID gedragsregels

FSMA: verzekeringsmakelaar 011260 A
RPR 0425.730.228
webdesign by: Urga Creatieve Communicatie
© 2023