Auto-ongeluk? Eerste hulp bij het invullen van een aanrijdingsformulier.

31 augustus 2022

Een auto-ongeluk … we hopen dat je er nooit bij betrokken raakt. Deze tips over wat te doen bij een ongeval zijn sowieso een must-read. Een voorbereid bestuurder is er immers 2 waard.

 

Een ongeval schuilt soms in een klein hoekje, het is dus sneller gebeurd dan verwacht. Ben je betrokken bij een auto-ongeluk? Dan zijn de eerste momenten dikwijls redelijk chaotisch. Wat moet je doen? Wat mag je zeker niet doen? Hoe vul je een EAF in? Moet je dat verplicht ondertekenen? Wij geven je graag een antwoord op al deze vragen.

 

Safety first!!!

Je bent wellicht geschrokken en er gaat heel wat door je hoofd. Toch is het belangrijk om er in eerste instantie voor te zorgen dat je veilig bent. Ga dus aan de kant van de weg staan en draag een fluohesje zodat je goed zichtbaar bent voor andere bestuurders. Plaats de gevarendriehoek om aan tonen dat er een ongeluk is gebeurd.

Zijn er gewonden, is er veel schade of ontstaat er discussie? Verwittig dan de politie (101). Zij komen snel ter plaatse om de omstandigheden vast te stellen.

 

Europees aanrijdingsformulier correct invullen

Het Europees aanrijdingsformulier, kortweg EAF, is een vragenlijst die wordt ingevuld na een ongeval. Dit document is geldig in elke lidstaat van de Europese Unie. Aan de hand van de antwoorden, beslissen de verzekeraars wie aansprakelijk wordt gesteld. Het is dus cruciaal dat je dit doordacht en op de juiste manier invult. Met deze 8 tips, ben je al een goed eind op weg.

 1. Spreek met de tegenpartij af wie voertuig A en B is.
 2. Is de tegenpartij anderstalig? Noteer jouw opmerkingen dan in je eigen taal: zo vermijd je interpretatiefouten.
 3. Controleer de gegevens van de andere bestuurder met zijn boorddocumenten.
 4. Vul het EAF met balpen in (want het is een doorschrijfdocument) en gebruik hoofdletters. Kruis de vakjes aan die overeenkomen met de situatie.
 5. Het belangrijkste deel van het EAF is de witte middenstrook met de gezamenlijke bevindingen: de toedracht (aangekruiste vakjes), een situatieschets en handtekening. Deze zaken vormen de bewijskracht van het document.
 6. Niet akkoord met het ingevulde formulier? Onderteken het dan niet. Ondertekenen is immers niet verplicht, zelfs niet bij tussenkomst van de politie.
 7. Bereikte je wel een akkoord? Zorg dan dat beide partijen het formulier effectief ondertekend hebben. Laat daarna niets meer bijschrijven.
 8. Maak het jezelf makkelijk met een voorgedrukte crashsticker. Hierop staan jouw contactgegevens, alsook de noodzakelijke informatie over je autoverzekering. Tijdbesparend én bovendien geen kans op fouten. Vraag ernaar in ons kantoor!

 

Opgelet voor details

Heb je met de vakjes bij ‘Toedracht’ voldoende info? Dan hoef je geen situatieschets te maken. Die is immers niet verplicht. Wil je toch meer duiding geven over de situatie? Maak de schets dan meteen zo correct mogelijk. Aanpassingen wil je vermijden, want deze kunnen leiden tot onduidelijkheid. Enkele aandachtspunten:

 • Let bij het schetsen goed op de verhoudingen.
 • Vergeet ook de verkeerstekens en wegmarkeringen niet.
 • Iets niet getekend? Dan kan je dit vermelden bij ‘extra info’.
 • Duid de impactzone aan: waar is er schade?
 • Opgelet met het gebruik van pijlen. Een pijl kan laten veronderstellen dat het voertuig in beweging was.

Niet helemaal zeker van je stuk? Schets het dan eerst even op kladpapier.

 

What’s in a word?

Naast het EAF raden we ook aan om duidelijke foto’s te nemen van de omstandigheden. Een beeld kan namelijk veel duidelijkheid scheppen bij eventuele twijfel.

Leg niet alleen de schade aan je wagen vast, maar neem ook foto’s van de plaatsing van de voertuigen op de weg, zeker als je de weg blokkeert en het voertuig moet worden verplaatst. Fotografeer ten slotte ook de nummerplaat van de tegenpartij.

 

Gouden regel

Last, but not least: heb je vragen bij een ongeval, bel ons! Het invullen van de documenten is belangrijk, want op basis daarvan wordt de aansprakelijkheid bepaald. Het is op zo’n moment echter niet altijd makkelijk om helder te denken. Wij zijn er om je te helpen, hoe groot of klein het schadegeval ook is.

Van zodra wij de nodige formulieren en gegevens hebben ontvangen, kunnen wij het dossier openen en de procedure in gang zetten.

 

We hopen uiteraard dat je het nooit hoeft mee te maken. Maar is het onverhoopt toch zo? Dan staan we je graag bij. Contacteer ons bij de minste vragen of twijfels!

Deze verzekeringsmakelaar is gebonden aan de AssurMiFID gedragsregels

FSMA: verzekeringsmakelaar 011260 A
RPR 0425.730.228
webdesign by: Urga Creatieve Communicatie
© 2023