Goed verzekerd de baan op met een elektrische fiets of step

01 april 2022

Goed verzekerd de baan op met een elektrische fiets of step

E-bikes, speedpedelecs, elektrische steps, … je ziet ze steeds vaker opduiken in het verkeer en dat is niet verwonderlijk. Met een elektrische fiets of step vermijd je files en ook de stijgende gebruikskosten van een auto ben je te slim af. Maar hoe zit dat met de verzekering? Wij vertellen je graag waarop je moet letten!

Lees meer …

 

 

De tijd dat elektrische fietsen vooral waren voor mensen op pensioengerechtigde leeftijd is al lang voorbij. Zowel voor de dagelijkse rit naar het werk als in de vrije tijd is de e-bike een waardig alternatief voor de wagen. De verkoop van elektrische fietsen blijft dan ook jaar na jaar stijgen. In 2020 werden 592.107 elektrische fietsen verkocht, goed voor een groei van 4%.

E-bikers leggen gemiddeld 35 kilometer per week af met hun elektrisch stalen ros. Daarnaast zit ook het gebruik van elektrische steps in de lift. Jongeren en stedelingen hebben in zo’n elektrische step een ideale compagnon gevonden om te pendelen.

 

Investeren in elektrisch rijden

Met de lente in het verschiet kriebelt het misschien om een elektrische fiets of een step te kopen. Maar waar kies je best voor? Een e-bike of speedpedelec? Ketting- of riemaandrijving? Een motor op de voor- of achterwielen, of toch een middenmotor? En hoe krachtig moet de batterij zijn? Je merkt het, er gaan toch een aantal keuze aan vooraf. Beslist? Dan is het in spanning afwachten tot dat eerste ritje.

 

Vlot op weg

Mag je met je gloednieuwe elektrische step of fiets onmiddellijk de baan op? Dat hangt af van het type.

 • Een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/u kan je zonder probleem in het verkeer brengen.
 • Een speedpedelec is een ander verhaal. Je moet immers een nummerplaat aanvragen en hebt een rijbewijs AM nodig. Ook een helm is verplicht!
 • Met een elektrische step kan je zo de baan op, maar wees steeds de geldende verkeersregels goed indachtig!  

Vergeet de verzekering niet!

Vooraleer je erop uittrekt met je nieuwe aanwinst, geef je ons best een seintje.

 • De dekking BA voor je elektrische fiets of step is opgenomen in jouw polis BA gezin.
  Let extra op als je elektrische fiets of speedpedelec autonoom kan rijden tot 45 km/h: dan is een verzekering BA motorvoertuigen verplicht!
 • In die polis of je autopolis zit meestal ook een bijstandsverzekering vervat. Is dit niet het geval? Dan kun je die apart afsluiten.
 • Daarnaast kan je ook nog een aantal extra verzekeringen afsluiten waardoor je altijd met een gerust gemoed de baan op gaat!
  • Het kan nuttig zijn om je fiets of step te verzekeren voor schade of diefstal. Gezien het hoge aankoopbedrag is dit geen overbodige luxe.
  • Een verzekering voor de gevolgen van een ongeval voor de bestuurder dekt alle medische kosten. Hierbij kan ook een vergoeding voorzien worden voor de tijdelijke ongeschiktheid ten gevolge van dit ongeval.

Wij werken graag een verzekeringsvoorstel uit in functie van het type elektrische fiets of step en het aankoopbedrag. Contacteer ons gerust voor meer informatie via info@johandesmet.be of 09/388 81 20.

Deze verzekeringsmakelaar is gebonden aan de AssurMiFID gedragsregels

FSMA: verzekeringsmakelaar 011260 A
RPR 0425.730.228
webdesign by: Urga Creatieve Communicatie
© 2023